S2:O2
Wiem, co jem i wiem, co kupuję
Soja – "mięso azjatyckich pól" czy najtańszy wypełniacz żywności? Statystyczny Polak zjada rocznie około kilograma tej rośliny, ale te statystyki nie uwzględniają całej masy produktów, do których soja dodawana jest, jako tani zapychacz. Soja jest w lodach, ciastkach, czekoladzie, nawet w chlebie, jest też najczęściej modyfikowaną genetycznie rośliną na świecie – w tym półlegalnie w Polsce! Japońskie żony często serwowały potrawy sojowe mężom, gdy chciały obniżyć ich libido. A to dlatego, że jest w niej dużo fitoestrogenów, przez co podejrzewa się ją o zmniejszanie poziomu testosteronu u mężczyzn. Jednocześnie soja to źródło pełnowartościowego białka, witamin i związków mineralnych, więc może zastępować mięso. Co z tą soją? A w „Wiem, co kupuję” włos wam z głowy nie spadnie, czyli jak kupić odpowiedni preparat na wypadanie włosów. Każdego dnia możemy zgubić nawet 100 włosów, ale co zrobić, gdy na szczotce zostaje pokaźny kożuszek? Nasze włosy są jak Smok Wawelski – żywią się białkiem i siarką. Jaki więc preparat dla nich wybrać – czego szukać w składzie, a czego unikać? Czy od produktów „zwiększających objętość włosów” przybędzie nam kłaków? Zapraszamy!