S1:O8
Co nas truje
Wielu osobom kojarzy się z egzotyką, wakacjami, czymś wyjątkowym i oczywiście zdrowym. Prawda jest jednak zupełnie inna. Olej palmowy, truciciel żywności i cichy zabójca. Gdzie jest najczęściej ukryty? We wszystkich przetworzonych produktach. Bezwonny, bez smaku, trudny do wykrycia przez człowieka, świadomie używany przez producentów. Olej palmowy ma dwie główne zalety: jest tani i wydłuża datę przydatności do spożycia! Znajdziemy go w niezliczonych produktach m. in. w gotowych daniach, słodyczach, chipsach, margarynie itd. Tłuszcz palmowy zdecydowanie jest groźny dla naszego organizmu. Dlaczego? Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz szkodliwe tłuszcze trans. Spożywanie takich produktów przez wiele lat w dużych ilościach prowadzi do otyłości, cukrzycy, zaburzeń gospodarki lipidowej czy miażdżycy. Konsekwencją tego może być zawał mięśnia serca, udar, a nawet zaburzenia erekcji czy płodności. Katarzyna Bosacka odwiedzi wiele miejsc w celu poznania prawdy o oleju palmowym. Do programu zaprosi bohatera, który ze zdrowym odżywianiem ma niewiele wspólnego. Prowadząca przeprowadzi dokładne oględziny kuchni Piotra, aby poznać jego nawyki żywieniowe. Następnie swoje spostrzeżenia skonsultuje ze specjalistami, którzy zgodnie potwierdzą, że olej palmowy nas truje.